Programma
13u-13u30 Deuren open - onthaal
13u30 Welkom met korte toelichting campagne (voorzitter Ludo Segers)
13u45 Slam Poetry met Seckou Ouoleguem
14u Panelgesprek - waarom een campagne dekoloniseren?
Waarom is een dekolonisatie van de Vlaamse samenleving broodnodig en wat betekent dit concreet? Waarom is dit voor iedereen in onze samenleving belangrijk?
Hoe gaan we van een verdeeld verleden naar een gedeelde toekomst? Op welke terreinen kunnen we lokaal een verschil maken?
Sprekers:
Samira Azabar, sociologe, educatief medewerkster vzw Motief en activiste bij BOEH.
Omar Ba, Consultant Diversity & Inclusion en anti-racisme activist.
Mathieu Charles, medeoprichter Belgian Renaissance (collectief ter verbetering van de positie van de Afrikaanse/zwarte diaspora).
Heleen Debeuckelaere (1988°), schrijfster, historica en activiste. Ze woont en werkt in Brussel en focust zich voornamelijk op afro-fobie, koloniale herinnering en de Afrikaanse diaspora in al zijn vormen.
Matthias De Groof, Dr., onderzoeker Universiteit Antwerpen (postkoloniale studies). Hij werkt momenteel aan een boek over de iconografie van Lumumba en aan een film over de renovatie van het Afrikamuseum.
Meryem Kanmaz modereert.
Dr. Meryem Kanmaz verrichte onderzoek naar emancipatiedynamieken binnen Marokkaanse en Turkse moslimgemeenschappen en was medeoprichter van MANA vzw Expertisecentrum voor Islamitische Culturen in Vlaanderen, het aanspreekpunt voor islam en moslims in Vlaanderen. Ze schreef onder meer het boek Islamitische Ruimtes in de Stad (2009, Academia Press).
15u20 Pauze
15u30 Werkgroepen - Wat en hoe lokaal dekoloniseren?
In vier parallelle werkgroepen bekijken we de lokale actievoorstellen op het vlak van scholen, bibliotheken, (lokale) tradities en de (lokale) publieke ruimte (straatnamen, standbeelden, gemeentelijk voorlichtingsbeleid). We zoeken naar acties die haalbaar maar toch relevant zijn voor de periode tot en met 2018.
In een vijfde werkgroep gaan we na hoe we deze lokale acties landelijk kunnen ondersteunen? Hoe krijgen we dit thema in de media? Op welke momenten en hoe kunnen we landelijk actie voeren?
17u Receptie met prijsuitreiking van de wedstrijd over het toneelstuk de Waarheidscommissie
18u Einde
Praktisch
- wanneer: zaterdag 8 oktober, 13u30-18u (inkom vanaf 13u)
- waar: in de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen, Blok C, ingang via Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen
- inkom: gratis, maar vooraf inschrijven noodzakelijk met naam en adres aan info@anti-racisme.be of http://www.anti-racisme.be/nl/inschrijving-trefdag-8102016 (aantal deelnemers beperkt tot maximaal 100)
- kinderopvang mogelijk mits een seintje vooraf
- info en update sprekers en programma: www.anti-racisme.be