“Hoe lang praten we nu al over meer gelijke kansen op de arbeidsmarkt?”, Naima Charkaoui is verontwaardigd. Uit het Tempo Team-rapport blijkt alweer dat de problemen waarmee etnisch-culturele minderheden worstelen niet serieus worden genomen.”
Om de tewerkstellingsproblemen aan te pakken vindt de organisatie dat een dwingend beleid aan de orde is. Het Diversiteitscharter van Tempo Team? “Te vrijblijvend. De tijd van mooie oorkondes en dure woorden is voorbij. Er verandert duidelijk niets aan de houding op de werkvloer”, klinkt het. Werkgevers die geld krijgen om aan diversiteit te werken, moeten een verhoogde instroom van minderheden kunnen voorleggen.
Het Minderhedenforum wil de overheid en de sociale partners op hun verpletterende verantwoordelijkheid wijzen. De overheid kan met praktijktests en systematische antidiscriminatieinspecties de problemen zichtbaar maken en sanctioneren. “Sancties zijn noodzakelijk om het probleem uit te roeien.”
Ook de sociale partners moeten kleur bekennen en meer doen dan charters opstellen en prijzen uitreiken. “In de huidige gesprekken over een vernieuwd Vlaams loopbaanbeleid moet de aanpak van discriminatie hoog op de agenda staan." Vakbonden en werkgevers moeten erkennen dat aandacht voor loopbanen en competenties geen zin heeft als een groeiende groep zelfs niet eens kans maakt op een job.
“In 2011 bepaalt een huidskleur of je werkt of stempelt, het zegt iets over de schizofrene situatie waarin we zitten. Enerzijds wil Vlaanderen uitgroeien tot een competitieve en innovatie economie met een internationaal cachet. Anderzijds houdt het oogkleppen op voor de eigen interculturele realiteit. Compleet absurd,” klinkt het.
Bron en voor meer info: www.minderhedenforum.be